همه خواص (فواید) و مضرات (عوارض) چای سیاه
به گزارش وبلاگ اخبار و رویدادها، چای سیاه از گیاهی به نام کاملیا سیننسیس به دست می آید. کلمۀ چای در اصل از زبان چینی وارد زبان فارسی شده است. چای سیاه حدود 5000 سال پیش در همین کشور شناخته شد و پس از آن در کشورهای دیگر نیز مورد مصرف نهاده شد. جالب است بدانید که گیاه این نوشیدنی دمی در چین به صورت خود رو وجود دارد.

چای سیاه با اختلاف بسیار کمی دومین نوشیدنی محبوب در سراسر دنیا است. اما می توان گفت که چای در ایران پرطرفدارترین نوشیدنی در میان مردم محسوب می گردد. اما این نوشیدنی محبوب که مصرف آن نیز به این مقدار زیاد است چه خواص و مضراتی دارد؟ در ادامه قصد داریم به خواص چای سیاه و بعلاوه مضرات آن بپردازیم.
قبل از هر چیز با انواع چای آشنا شوید!
چای به 4 دسته تقسیم می گردد و انواع مختلفی دارد.
- چای سیاه یا تخمیر شده
- چای سبز یا تخمیر نشده
- چای اولانگ و پوچونگ یا نیمه تخمیری
- چای سفید
فواید چای سیاه
با توجه به مصرف زیاد این نوشیدنی، مهم است که بدانیم خواص چای سیاه چیست. متخصصان نظرات متفاوتی در خصوص چای دارند. به طور کلی خیلی از فواید و مضرات چای سیاه هنوز اثبات نشده است. اما تا به امروز به این نتیجه رسیده اند که نوشیدن چای تا 5 بار در روز خطری در پی نخواهد داشت. خواص چای سیاه در طب سنتی نیز بسیار زیاد است و خاصیت های درمانی گوناگونی دارد.
بهبود عملکرد قلب
چای سیاه حاوی گروه دیگری از آنتی اکسیدآن ها به نام فلاونوئیدها است که برای سلامت قلب مفید هستند. همراه با چای، فلاونوئیدها را می توان در سبزیجات، میوه ها و شکلات تلخ یافت. مصرف منظم آن ها می تواند به کاهش بسیاری از عوامل خطر بیماری قلبی از جمله فشار خون بالا، کلسترول، افزایش سطح تری گلیسیرید یاری کند.
یک مطالعه کنترل شده تصادفی نشان داد که نوشیدن چای سیاه به مدت 12 هفته مقدار تری گلیسیرید را به مقدار 36 درصد و سطح قند خون را 18 درصد کاهش می دهد. مطالعه دیگری نشان داد که کسانی که روزانه سه فنجان چای سیاه می نوشند 11 درصد کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی را دارند.
افزودن چای سیاه به برنامه روزانه شما راهی ساده برای ترکیب آنتی اکسیدان ها در رژیم غذایی و کاهش احتمال بروز عوارض بعدی در سلامتی است.
کنترل قند خون
افزایش سطح قند خون ممکن است خطر ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت نوع 2، چاقی، بیماری های قلبی عروقی، نارسایی کلیه و افسردگی را در پی داشته باشد. همان طور که حتماً می دانید مصرف مقادیر زیادی قند، به ویژه از نوشیدنی های شیرین، مقادیر قند خون و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهد.
وقتی قند مصرف می کنید، پانکراس یا همان لوزالمعده هورمونی به نام انسولین ترشح می نماید و قند را به ماهیچه ها برساند تا برای انرژی مورد استفاده قرار گیرد. اگر بیش از احتیاج بدن قند مصرف کنید، قند اضافی به صورت چربی ذخیره می گردد. چای سیاه یک نوشیدنی عالی غیر شیرین است که معین شده است به افزایش استفاده از انسولین در بدن یاری می نماید.
یک آزمایش به آنالیز خواص چای و اجزای سازنده انسولین پرداخت. نتایج نشان داد که چای سیاه فعالیت انسولین را بیش از 15 برابر افزایش می دهد. محققان نتیجه گرفتند که چندین ترکیب موجود در چای باعث بهبود سطح انسولین شده است. بعلاوه مطالعه دیگری روی موش ها اثرات عصاره چای سیاه و سبز را بر روی سطح قند خون مقایسه کرد. نتایج نشان داد که هم قند خون را کاهش می دهند و هم متابولیسم قند را در بدن بهبود می بخشد.
اگر از علاقه مندان چای و دمنوش ها هستید پیشنهاد می کنیم با طرز تهیه چای ماسالا هم آشنا شوید.
کاهش خطر ابتلا به سرطان
بیش از 100 نوع مختلف سرطان وجود دارد که برخی از آن ها قابل پیشگیری نیستند. با این وجود، پلی فنول های موجود در چای سیاه ممکن است به جلوگیری از تکثیر سلول های سرطانی یاری کند. در یک مطالعه آزمایشگاهی، اثرات پلی فنول موجود در چای بر روی سلول های سرطانی تجزیه و تحلیل شد. این نشان داد که چای سیاه و سبز ممکن است در تنظیم رشد سلول های سرطانی و کاهش رشد سلول های تازه نقش داشته باشد. گفتنی است که چای سیاه ممکن است به غلبه بر توسعه تومورهای پستان وابسته به هورمون یاری کند. اگرچه چای سیاه نباید به عنوان یک روش درمانی جایگزین برای سرطان در نظر گرفته گردد، اما برخی تحقیقات پتانسیل چای سیاه را برای یاری به کاهش بقای سلول های سرطانی نشان داده اند.
عوارض مصرف زیاد چای سیاه
مصرف زیاد چای سیاه نیز مانند مصرف بی رویۀ هر خوراکی دیگری عوارضی به همراه خواهد داشت. در نتیجه اگرچه مصرف میانه چای برای بیشتر افراد مسئله ای به وجود نخواهد آورد؛ اما بیش از 3-4 فنجان در روز می تواند عوارض جانبی منفی داشته باشد.
کاهش جذب آهن
چای منبع غنی از دسته ای از ترکیبات به نام تانن است. تانن ها می توانند در غذاهای خاص به آهن متصل شوند و آن را برای جذب در دستگاه گوارش غیر قابل دسترس می نمایند. کمبود آهن یکی از رایج ترین کمبودهای مواد مغذی در دنیا است و اگر سطح آهن کمی داشته باشید، مصرف بیش از حد چای ممکن است شرایط شما را بدتر کند.
تحقیقات نشان می دهد که تانن های چای بیشتر از غذاهای حیوانی مانع جذب آهن از منابع گیاهی می شوند. بنابراین، اگر رژیم سخت وگان یا گیاهخواری را دنبال می کنید باید به مقدار چای مصرفی خود بسیار توجه کنید. مقدار دقیق تانن موجود در چای بسته به نوع و نحوه تهیه آن می تواند متفاوت باشد. همان طور که گفته شد، محدود کردن مصرف شما به 3 فنجان یا کمتر از هر فنجان (710 میلی لیتر) در روز برای بیشتر افراد محدودۀ مطمئنی است. پس اگر آهن بدنتان کم است اما همچنان از نوشیدن چای لذت می برید، حتماً برای مصرف این نوشیدنی برنامه ریزی لازم را داشته باشید.
افزایش اضطراب، استرس و بی قراری
برگ های چای به طور طبیعی حاوی کافئین هستند. مصرف بیش از حد کافئین از چای و یا هر منبع دیگری مانند قهوه ممکن است در احساس اضطراب، استرس و بی قراری نقش داشته باشد. یک فنجان میانه (240 میلی لیتر) چای، بسته به نوع و روش دم کردن، حدود 11-61 میلی گرم کافئین دارد.
چای سیاه حاوی کافئین بیشتری نسبت به انواع سبز و سفید است و هرچه چای غلیظ تر باشد، مقدار کافئین آن بیشتر می گردد. تحقیقات نشان می دهد که بعید است دوزهای کافئین زیر 200 میلی گرم در روز باعث اضطراب قابل توجهی در بیشتر افراد گردد.
هنوز هم برخی از افراد نسبت به سایرین نسبت به اثرات کافئین حساسیت بیشتری دارند و ممکن است لازم باشد که مقدار مصرف آن ها را بیشتر کنترل گردد. درنتیجه اگر متوجه شدید که عادت مصرف جای باعث ایجاد احساس ناخوشایند یا حالان عصبی شده است باید حتماً مقدار آن را کنترل کنید تا اثرات آن را کاهش دهید. بعلاوه می توانید از دمنوش های گیاهی بدون کافئین بهره ببرید.
همان طور که خواندید این نوشیدنی محبوب علاوه بر فواید، عوارضی هم دارد. اما در صورتی که آن را کنترل شده مصرف کنید از عوارض آن در امان خواهید ماند.
منبع: اسنپ فود